A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Білилівський ліцей Ружинської селищної ради Житомирської області
Усяка школа славна не числом, а славою своїх учнів
М.Пирогов

Наполеон Орда і Білилівський краєзнавчий музей – зв’язок через століття

Дата: 17.02.2022 22:10
Кількість переглядів: 147

      Екскурсія «Наполеон Орда – погляд у вічність» етнографічного музею Білилівської гімназії Ружинської селищної ради у виконанні учениці 10 класу Вікторії Кирилішиної та наукового керівника Тетяни Петрівни Кваші виборов 1 місце на Всеукраїнському конкурсі екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу».

       Участь у Всеукраїнському конкурсі екскурсоводів музеї закладів освіти Тетяна Петрівна Кваша, заступник директора з виховної роботи Білилівської гімназії, разом з учнями бере вже не вперше, більше того, дві попередні спроби боротьби за призові місця закінчились успішно. У 2019 році учениця 9 класу Софія Кухар була нагороджена дипломом 3 ступеня в обласному турі за екскурсію «Воїни АТО – гордість і слава України», у 2021 році юні краєзнавці Білилівської гімназії «Активісти» вперше взяли участь у подібному конкурсі та здобули чималий досвід.

       Екскурсія, підготовлена Тетяною Петрівною, є досить унікальною не тільки для Білилівки, а й для Ружинщини загалом, бо картина, описана ученицею Вікторією Кирилішиною, вражає своєю історією та походженням. Ще донедавна картина була нікому не відомим експонатом етнографічного музею Білилівської гімназії, тривалий час автор її залишався невідомим, проте наполегливість Тетяни Кваші, бажання віднайти істину відкрили справді вражаючі факти.

     «Картина «Село в давнину» для Білилівки та її жителів вже багато десятиліть є певним символом села, відгоміном давньої історії Білилівки. До 70-х років 20 століття зберігалась у костелі. Коли влада вирішила зруйнувати костел, вчителька 8-річної Білилівської школи Ганна Федорівна Музичук, розуміючи цінність полотна, врятувала картину і згодом передала її до музею. Історична цінність картини беззаперечна, бо на ній зображена Білилівка у 1870 році, повноводна річка Роставиця, католицький костел, побудований у 1777 році, а також залишки замку Корецьких. Автор полотна зобразив і маленькі хатки жителів села, поодиноко видніються і постаті людей.

       Тривалий час історію картини детально ніхто не вивчав. Вона, звичайно, була важливим експонатом у нашому музеї, проте автор багато десятиліть залишався не відомим. Нова історія картини «Село в давнину» почалась у 2012 році, коли у нашому етнографічному музеї проводилась екскурсія на обласному рівні для керівників музеїв Житомирщини. Працівники музею активно готувались до заходу, проводили певну реконструкцію музею, впорядковували матеріальну базу, експонати. Під час підготовки мою увагу одразу привернула ця картина. Як будь-якому працівнику музею, мені хотілося здивувати гостей, продемонструвати щось таке, чого раніше ніхто не бачив. З того моменту я почала власне розслідування історії полотна «Село в давнину».

       Пошуки дали свої результати. В інтернеті я знайшла замальовку до цієї картини, виконану простим олівцем. Замальовка зберігалась у Польському музеї, а автором виявився відомий польський художник, композитор та громадський діяч Наполеон Орда. Така знахідна неабияк зацікавила мене, я продовжила свої пошуки. Як виявилось, Наполеон Орда декілька років гостював у своєї сестри в Ружині, мандрував сусідніми селами, малював те, що його найбільше вражало. У його доробку малюнки, на яких зображені краєвиди Ружинщини: «Білилівка. Руїни замку Корецьких», «Парафіяьний католицький костел», «Пустоха. Двір лікаря Адольфа Кнотхе», «Верхівня. Дім лікаря Адольфа Кнотхе», «Верхівня. Каплиця. Резиденція Ржевуських-Ганських», «Верхівня. 1860. Палац Ржевуських». Те, що полотно «Село в давнину» справді робота пензля Наполеона Орди, остаточно я переконалась, коли дослідила авторський підпис на картині та звірила його із підписом на замальовці.

      Моє дослідження історії картини тоді вразило і гостей, і працівників музеїв Ружинщини. Це, звичайно, надихає та змушує не зупинятись на досягнутому. Обрати картину «Село в давнину» Наполеона Орди для участі у Всеукраїнському конкурсі екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу» була правильним рішенням, бо це чудова нагода познайомити інших з історією Білилівки. Вагому роль у презентації екскурсії відіграла Вікторія Кирилішина, без якої наша екскурсія була б не такою цікавою. Так як конкурс проходив дистанційно, такий формат вимагав від нас більш детальної підготовки. Вікторія вивчила весь текст оповіді, майстерно провела екскурсію, прекрасно донесла інформацію через відеокамеру. Ще одне завдання, з яким вона впоралась бездоганно, – монтаж відео, вона не тільки скомпонувала його, а й додала художнє оздоблення, яке тільки прикрасило нашу екскурсію», – розповідає Тетяна Петрівна Кваша.

     Історія Білилівського краєзнавчого музею розпочалась у 1982 році. За багато років його функ-ціонування музейний фонд шкільного історичного осередку налічує 130 експонатів, серед них пам’ятки глибокої давнини, експонати народної творчості, елементи українського національного жіночого одягу, оригінальні письмові й друковані джерела, українська народна вишивка, знаряддя праці та предмети побуту 19-20 століття, експонати часів Голодомру 1932-1933 років, експонати часів Другої світової війни. Також працівники музею проводять різні тематичні екскурсії. Важливо, що музей співпрацює зі шкільною та сільською бібліотеками, будинком культури, Житомирським обласним центром туризму, крає-знавства, спорту та екскурсій учнівської молоді Житомирської обласної ради, із кафедрою історії України Житомирського державного університету ім. І. Франка, центром професійного розвитку педагогічних працівників Ружинської селищної ради.

       Тетяна Петрівна Кваша своєю плідною та копіткою працею довела, що робота у шкільному музеї – це цікаво, бо ніколи не знаєш, яка історія ховається за тією чи іншою пам’яткою. Тож відкрито походження картини, яку в селі шанують як важливу пам’ятку, яка є частиною історії релігійної та архітектурної святині – католицького костелу.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора