Що змінилося в шкільному меню
З 1 січня 2022 року в Україні закінчився перехідний період із впровадження нових норм шкільного харчування (відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 24 березня 2021 р. № 305). Тому з метою дотримання норм здорового харчування всі школи запровадили нове шкільне меню, автором якого став відомий кулінар Євген Клопотенко.
Що ж змінилося в раціоні учнів із січня? Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Зокрема усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
- зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
- збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Що стосується особливостей продуктів, то
- приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
- картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
- відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;
- салати треба заправляти перед видаванням;
- треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
- надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
- м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
- насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
- у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
- сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
- заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
- питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
Водночас у шкільних буфетах забороняється продавати солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, непастеризовані соки та молочні продукти, каву та продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
Більш детальну інформацію про здорове харчування в школах можна знайти на порталі “ЗнаЇмо”, де розміщено близько 200 текстів про здорове і збалансоване харчування, близько 100 презентацій, анімацій тощо, а також відповіді на запитання.
15:11 20.01.2022